ZAJEDNIČKIM MERAMA ZA BOLJU DEMOGRAFSKU SLIKU
četvrtak, 05 april 2018 19:05
Uvećaj:
IMG 2113Prirodni priraštaj jeste negativan, ali budimo realni, dobro je da se ne smanjuje broj novorođenihz beba iako se broj stanovnika smanjuje, rekla je večeras u Vlasotincu ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović koja je ovde boravila u okviru sprovođenja mera populacione politike Vlade Srbije.

Ona je sa predsednikom opštine Zoranom Todorovićem i njegovim saradnicima razgovarala o merama koje, sa oba nivoa vlasti, lokalnog i republičkog, mogu da doprinesu poboljšanju demografske slike. U vlasotinačkoj opštini je prošle godine rođeno 210 beba, što je 11 više u odnosu na 2016.godinu.

-Godina 2016.je u celoj Srbiji loša po ovom pitanju, ali moramo da popravljamo stanje. I da sve mere koje smo zamislili sprovedemo, efekti će se u demografskim pokazateljima videti za 10 godina, ali ako ne počnemo neće ih biti ni tada  – rekla je Đukić Dejanović.

Sagovornici su se složili da je osim rađanja dece, važno činiti napore da se ljudi, bar u nekom procentu, vrate u seoske predele, odakle se decenijama iseljavaju i gde je ostalo uglavnom starije stanovništvo.

-Nama je vrlo važno da ministarstva razumeju da postoje razuđena područja poput našeg, sa staračkim domaćinstvima i da nam nije dovoljan broj lekara propisan normama koji odgovara gusto naseljenim mestima – rekao je predsednik vlasotinačke opštine i dodao da ova opština sama finansira lekare, tehničare i vozače, kako bi pružila zdravstvenu uslugu svim stanovnicima.

Ministarka Đukić Dejanović je potom obišla savetovalište za mlade pri Domu zdravlja, osnovano prošle godine u okviru projekta Za bolju budućnost, koji je opština Vlasotince sprovela, a Vlada većinski finansirala u okviru mera populacione politike. Lekari su izneli podatak iz ankete da je nivo znanja srednjoškolaca o reproduktivnom zdravlju veoma nizak i da je nužno da postoje ovakva savetovališta.

Ministarska Đukić Dejanović je najavila novi ciklus finansiranja projekata u oblasti populacione politike i pozvala opštine da se udruže i kroz regionalne projekte apliciraju na konkursu.

IMG_2113
IMG_2114
IMG_2118
IMG_2123
IMG_2129
1/5 
start stop bwd fwd

 

jn
lpa2

48 sati2
Pitajte predsednika2
op2
ozak2
Imamo 21 gostiju na mreži

inspekcija slika
jn1
lpa1
48 sati1
Pitajte predsednika1
op1
ozak1
Slor1
pki
vodic1
kzm1
gis1
baner VL

Vremenska prognoza:


Pratite nas
Twiter
Opština Vlasotince na YouTube
Instagram opštine Vlasotince
Google+