GIGINOJ KUĆI U VLASOTINCU VRAĆEN STARI SJAJ
utorak, 22 januar 2013 17:00
Uvećaj:

Vlasotince Biblioteka Otvaranje

Danas je svečano otvorena renovirana zgrada vlasotinačke biblioteke “Desanka Maksimović” I obeležena stota godišnjica bibliotečke delatnosti u vlasotinačkom kraju. Rekonstrukcijom zgrade, biblioteka je u stanju da po svetskim standardima štiti, čuva I prezentuje kulturno blago. Građanima će biti obezbeđen nesmetan I sveobuhvatan pristup informacijama, kao I naučnim, stručnim, obrazovnim I kulturnim sadržajima.Gigina-kuca Vlasotince

-Posle požara koji je uništio zgradu i veliki broj knjiga, opština Vlasotince je uz pomoć prijatelja uspela da obnovi biblioteku, u kojoj se sada nalazi čak 20.000 naslova više nego pre nezgode. Obnovljena biblioteka će pomoći očuvanju kulturne baštine ovog kraja, a dodatno će poboljšati uslove za rad i obrazovanje nastavnika i đaka. Evropska unija od 2001. godine pomaže razvoj juga Srbije unapređenjem i modernizacijom opštinskih usluga i razvojem infrastrukture, kako bi se poboljšao kvalitet života, pomoglo ranjivim grupama i otvorila nova radna mesta, u cilju smanjenja siromaštva - rekao je šef trećeg sektora operacija Delegacije evropske unije u Srbiji Endru Hedi prilikom otvaranja.

-Nakon skoro pet godina čekanja, u prilici smo da svečano otvorimo renoviranu zgradu  biblioteke i da našim sugrađanima ponovo omogućimo da koriste ovaj reprezentativni objekat. Prethodnih pet godina uloženo je mnogo truda i novca da Gigina kuća povrati svoj nekadašnji izgled. Restauracija je koštala oko 20 miliona dinara i rađena je pod strogim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu - rekao je prilikom otvaranja predsednik opštine Vlasotince Nebojša Stojanović.

 -Prethodne godine predstavljale su za nas pravi izazov jer smo se suočavali sa mnogo teškoća u obavljanju svakodnevnih poslova, ali smo vredno radili očekujući upravo dan kada ćemo ponovo moći da se vratimo u ovaj prostor i da ga učinimo lepšim i adekvatnijim za bibliotečku građu. Takođe, obezbedili smo 50% više knjiga od broja kpoji je biblioteka imala pre požara, ali na žalost, neki primerci su zauvek uništeni – rekao je direktor bibliteke Srboljub Takić.

Ovom prilikom otvoren je I legat Miodraga Nagornog, grafičara, rođenog Vlasotinčanina koji je na bijenalu u Parizu 1967. godine proglašen najboljim mladim slikarom. On je oko 400 svojih grafika, knjiga I predmeta ostavio vlasotinačkoj biblioteci.

Program evropskog partnerstva sa opštinama, EU PROGRES, obezbedio je proteklih godina 8 miliona dinara za restauraciju zgrade biblioteke.Po osnovu osiguranja, od DUNAV osiguranja naplaćeno je 5,5 miliona dinara. Ministarstvo kulture je opredelilo 3,5 miliona dinara, a Ministarstvo za državnu upravu I lokalnu samoupravu je od sredstava prikupljenih  od igara na sreću dodelilo 1,6 miliona dinara.Opština Vlasotince je obezbedila 1,5 miliona dinara

Čuvena Gigina kuća, u kojoj je biblioteka bila smeštena, izgorela je u velikom požaru 1. aprila 2008. godine. Tada je kompletan prostor uništen, a stradala je trećina knjižnog fonda (oko 20 000 knjiga). Nestala je I Zavičajna zbirka, autentična istorijska građa stara gotovo dva veka. Gigina kuća je stara varoška kuća iz sredine 19. veka, građena u orijentalno-balkanskom stilu,  koja je jedan od četiri spomenika kulture u Vlasotincu I pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Gigina kuca 3Gigina kuca 4otvaranje biblioteke
 
 
inspekcija slika
jn1
lpa1
48 sati1
Pitajte predsednika1
op1
ozak1
Slor1
pki
vodic1
kzm1
gis1
baner VL

Vremenska prognoza:


Pratite nas
Twiter
Opština Vlasotince na YouTube
Instagram opštine Vlasotince
Google+