„KORAK PO KORAK – IDEMO NAPRED“
petak, 07 mart 2014 16:00
Uvećaj:

Korak po korak 1

U okviru tromesečnog projekta “Korak po korak, idemo napred” čija je realizacija završena danas, edukovane su žene u seoskim sredinama brdsko-planinskog područja opštine Vlasotince o važnosti očuvanja zdravlja I njihovim pravima i mogućnostima u okviru zdravstvenog sistema. Projekat je sproveden u pet sela vlasotinačke opštine za koje postoji evidencija o malom odzivu stanovništva na preglede: Lomnici, Jastrepcu, Lopušnji, Svođu I Ladovici.

-Fokusirali smo se na na zdravlje žena jer samo zdrava žena može da se aktivno uključi u društvenu zajednicu- naglasio je autor projekta Marinko Đorđević.

Na info sastancima, koje su u selima držali dr Sonja Šušulić Krstić I dr Rade Živković prisustvovalo je oko 120 žena, a 28 njih jjavilo se za ginekološki pregled.

-Žene su se osetile veoma uvaženim. Bile su zainteresovane za info sastanke, a I njihov odziv na preglede je bio iznad očekivanja- rekla je dr Sonja Šušulić Krstić.

Ginekolog dr Rade Živković dodao je da su kod dveju žena pronađene promene koje, na sreću, nisu maligne i koje će biti sanirane.

Predstavnik EU PROGRES-a Bojan Marčić pozdravio je projekte koji promovišu ravnpravnost žena u društvenim aktivnostima, a zamenik predsednika opštine Milan Jović dodao je da će se pred odbornicima naći predlog da opština dva puta godišnje finansira zdravstvene preglede žitelja brdsko-planinskih sela vlasotinačke opštine.

Vrednost tromesečnog projekta je 261.000 dinara – Program evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES obezbedio je 226.000, a opština Vlasotince 35.000 dinara.


 

 
Pratite nas
Twiter
Opština Vlasotince na YouTube
Instagram opštine Vlasotince
Google+