EFIKASNO KORIŠĆENJE OGREVNOG DRVETA U DOMAĆINSTVIMA
petak, 21 mart 2014 16:00
Uvećaj:

Milica Vukadinovic i predsedik TodorovicNa teritoriji vlasotinačke opštine od ponedeljka počinje anketa u domaćinstvima o tome koliko se efikasno koristi ogrevno drvo. Nju će sprovoditi diplomirani studenti ili apsolventi Šumarskog fakulteta, u okviru Programa razvoja održivog bioenergetskog tržišta u Srbiji. Ovaj projekat, na osnovu bilateralnog sporazuma vlada Nemačke i Srbije, sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, a glavni partner u Srbiji je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede.

-Naš cilj je da pokažemo da se ogrevno drvo može efikasnije koristiti u zagrevanju domaćinstava, da za ono što plate ljudi dobiju više energije. S druge strane, sagorevanjem drveta i drugih drvnih goriva, količina ugljendioksida koja se emituje u atmosferu za 1 kilovatsat dobijene energije 18 puta je manja u odnosu na ugalj i 12 puta u odnosu na onu koja se dobije sagorevanjem mazuta. Zato nema čistijeg goriva od drveta, ali treba znati iskoristiti ga na najbolji način – rekla je rukovodilac projekta Milica Vukadinović.

Ona je dodala da mi koristimo pet puta više energije da zagrejemo istu površinu nego, recimo, Danci.

 Projekat “Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima” sprovodi se u Vlasotincu, Leskovcu, Užicu i Bajinoj Bašti. Kriterijum za izbor ovih mesta bio je procenat korišćenja drvnog biogoriva za zagrevanje domaćinstava koji u slučaju ova četiri mesta iznosi preko 60%.

{jcomments on}
 

inspekcija slika
jn1
lpa1
48 sati1
Pitajte predsednika1
op1
ozak1
Slor1
pki
vodic1
kzm1
gis1
baner VL

Vremenska prognoza:


Pratite nas
Twiter
Opština Vlasotince na YouTube
Instagram opštine Vlasotince
Google+