VEČE POSVEĆENO GODIŠNJICI ROĐENJA HRISTIFORA CRNILOVIĆA
utorak, 10 februar 2015 20:53
Uvećaj:

vece posveceno Crnilovicu 2Povodom 129.godišnjice od rođenja poznatog vlasotinačkog slikara, istraživača nacionalne kulture i kolekcionara , Hristifora Crnilovića, u biblioteci „Desanka Maksimović“ sinoć je održano veče posvećeno ovom  znamenitom Vlasotinčaninu.

Slikarstvo je učio u Minhenu, a ljubav prema starinama preobratila ga je u kolekcionara čija se etno zbirka nošnji i nakita s kraja 19. i početka 20 veka čuva u Manakovoj kući u Beogradu.  Iako je svoj kraj i zemlju zadužio na najlepši nači, umro je kao siromah 1963. godine u Vlasotincu.

Na sinoćnjoj večeri posvećenoj Hristiforu Crniloviću prikazan je dokumentarno – igrani film Nebojše Ilića Pustood, posveće upravo čuvenom Kici. Disk sa filmom Ilke je poklonio biblioteci, a profesor književnosti Saša Stanković  darivao je ovoj ustanovi Zbornik grada Smedereva, posvećen stogodišnjici od početka Prvog svetskog rata, koji počinje pričom o Crniloviću, pod naslovom Gete nije bio dovoljno Nemac.

O životu i radu Hristifora Crnilovića govorili su i profesor istorije Velimir Stamenković i bibliotekar jelena Milenković.

Ime čuvenog slikara i kolekcionara nosi i Fondacija darovitih Vlasotinčana koja pomaže mladim ljudima da ispolje svoje talente.

{jcomments on}
 
inspekcija slika
jn1
lpa1
48 sati1
Pitajte predsednika1
op1
ozak1
Slor1
pki
vodic1
kzm1
gis1
baner VL

Vremenska prognoza:


Pratite nas
Twiter
Opština Vlasotince na YouTube
Instagram opštine Vlasotince
Google+